Рейтинг@Mail.ru
Помощь по сайту
Войти
Нажми на картинку,
чтобы присоединиться
Нажми на картинку,
чтобы покинуть
 
Сообщество: Делимся рецептами
я ищу мнение
Оля Пастух

Хай завжди будуть мами!

Правила використання соди у домашньому печиві

Коли і як використовувати соду? Чи замінює вона готовий розпушувач?

Про це та інше, корисне на господарстві.

Сода - це штучний (не природний) розпушувач. Вступаючи в реакцію з кислотою, виділяє вуглекислий газ. Він якраз і піднімає тісто в духовці, особливо коли під дією температури на ньому зверху утворюється плівка-поверхня, яка вже не випускає вільно цей газ назовні.

Коли ми миттєво у ложці гасимо соду оцтом (лимонним соком), більша частина цього вуглекислого газу УЖЕ виходить. Ця гашена сода втрачає свій потенціал.

Насправді її треба змішувати зі сухими речовинами (мукою), а кислоту додавати до рідких складників тіста. Тоді сода з кислотою змішується і реагує уже в самому тісті.

Але якщо таке тісто постоїть надто довго без духовки, вуглекислий газ таки виходить з нього, позбавляючи тісто можливості повноцінно підрости безпосередньо в духовці.

Тому, напр., на виробництві, де роблять тіста відразу і багато, застосовують не соду, а амоній. Він виділяє вуглекислий газ тільки при високій температурі, тобто в духовці, а не у ємкості, де тісто чекає своєї черги.

Найкраще, коли пропорція соди є такою, що кислота в тісті здатна повністю її погасити. І найкраще, коли цією кислотою є сметана/кефір. Якщо їх у тісті не передбачається, тоді якраз і треба додавати оцет/лимон/а можна навіть якийсь інший кислий сік.

Якщо цього не зробити, у тісті буде відчуватися присмак соди, бо вона не повністю нейтралізується.

Хоча і для таких рецептів без кислих речовин є прекрасний спосіб. Це готовий порошок для печива/розпушувач. Там пропорція кислоти і соди розрахована точнісінько так, щоб уся сода погасилася. Іншими словами, розпушувач - це та сама сода плюс кислота в сухому вигляді, які так само сполучуються в тісті і надають йому пухкої/пісочної структури.

Природним розпушувачем є дріжджі. Але це вже зовсм інша опера...

Ось такі-от пироги

  •  

    Лети Ввысь
    Дуже корисно! Мене дратує, коли дають поради, а якщо запитати навіщо ці маніпуляції - відповіді нема. Завжди треба знати навіщо ти це робиш
     
    ok
  •  

    Наталия Вдовиченко
    Як би не казали , що це одне й те саме, але я в різне тісто додаю різне. А з содою дійсно треба діяти розумно, бо не погасиш чи передаєш, то у готовому виробі буде неприємний запах і навіть смак.
     
    ok

Напиши свой комментарий

Я делюсь:

Написать друзьямВ дневник
Опубликовать
всем друзьям
всем друзьям