Дієта мами, що годує грудьми

Зміст:

    1-й місяць

    Можна до десятого дня:

    • запечені яблука;
    • банани;
    • каші: вівсяна, рисова, гречана, кукурузна, пшенична, “Артек”, ячнева;
    • пісний суп;
    • вживання рідини (вода, чай зелений, компот із сухофруктів, відвар шипшини);
    • жири: веркове масло до 15г на день, нерафіновані масла (соняшникове, кукурузне, оливкове).
    • пісне м’ясо.

    З десятого дня додаємо до раціону:

    • кисломолочні продукти (сир, ряжанка, кефір);
    • риба відварна, запечена;
    • яйця;
    • хліб сірий, з висівками;
    • картопля відварна, запечена;
    • макаронні вироби в невеликих кількостях;
    • сир твердий негострих сортів;
    • тушковані, запечені і відварні овочі (морква, буряк, капуста цвітна або брокколі, цибуля, гарбуз, кабачок);
    • зелені та сушені прянощі (кріп, петрушка, лавровий лист);
    • до чаю та між основними проміжками їжі: сухофрукти (финіки, курага, чорнослив), печиво галетне, бісквіт, пиріг “шарлотка”, сушка (бублики), сухарики без ізюму, млинці з кабачків (без борошна).

    Увесь перший місяць не можна:

    • цільне коров’яче молоко (магазинне або домашнє);
    • м’ясний бульон (з будь-якого виду м’яса);
    • із сухофруктів – ізюм;
    • чорний чай, кава;
    • сметана;
    • сирі овочі та фрукти (окрім банану);
    • свіжі хлібо-булочні вироби із борошна вищого гатунку;
    • алкоголь.

    1-3 місяці

    Можна

    Додаємо до раціону:

    • борщ пісний, приправлений томатным соком (або пастеризованими помідорами);
    • сирі овочі і фрукти по сезону;
    • горіхи, окрім фісташкових та арахісу;
    • м’ясо (домашньої курки, кролика, перепелів, телятина).
    • морси (з чорниці, брусниці, смородини, вишні без кісточок);
    • сметана;
    • домашнє варення: яблуко, вишня, слива без кісточок.

    Не можна:

    • цільне коров’яче молоко (магазинне або домашнє);
    • із сухофруктів – ізюм;
    • чорний чай;
    • алкоголь.

    3-6 місяців

    Можна:

    Додаємо до раціону:

    • каші (перловая, пшонна);
    • мед;
    • свіжо-віджаті соки (з моркви, гарбуза, яблук, буряка);
    • свіжа цибуля;
    • свежі та сушені спеції: базилік, чабер, естрагон, меліса, материнка, селера, м’ята, чебрець.

    Не можна:

    • цільне коров’яче молоко (магазинне або домашнє);
    • алкоголь.

    З 6 місяців

    Можна додати:

    • Бобові
    • Морепродукти
    • Часник
    • Квітковий пилок.

    Можна:

    • натуральне м’ясо (телятина, яловичина, курка, кріль, м’ясо перепелів);
    • злаки (каши гречана, вівсяна, кукурудзяна, рисова, пшенична, пшонна, перлова);
    • квасоля та бобові (з 6 місяців);
    • риба (тушкована або відварна);
    • морепродукти;
    • овочі (тушковані, відварні або запечені);
    • макарони в невеликих кількостях;
    • картопля відварна, запечена;
    • яйця (курячі, а краще перепелині яйця);
    • тверді сири негострих сортів;
    • кисломолочні продукти — кефір, ряжанка, сир кисломолочний – краще робити в домашніх умовах;
    • хліб сірий, з висівками, білий несвіжий, або трохи підсушений;
    • фрукти (по сезону);
    • зелені прянощі (кріп, петрушка – з народження; селера, м’ята, чабер, базилік, материнка, меліса, естрагон, чебрець – з 3міс.);
    • цибуля (в супі з народження, свіжий – з 3міс.), часник – з 6міс.
    • горіхи, крім арахису та фісташквих;
    • мед (багатий на кальцій) з 3 міс. та квітковий пилок з 6 міс;
    • пити свіжовичавлені соки, комбінуючи їх на власний смак та настрій – обережно вводити по одному не раніше 3 міс.;
    • морси та компоти (з чорниці, брусниці, агруса, вишні) з 1міс;
    • чай із гілочок плодово-ягідних дерев, а також з трав (деревію, ромашки, липи, польового хвоща, м’яти, меліси, евкаліпта, кропиви, мати-й-мачухи, бузини, трава тим’ян (чебрець), польовий хвощ, череди, календули – комбінуючи не більше 2-3 трав або по одній);
    • відвар шипшини;
    • компот із сухофруктів фруктів без цукру;
    • зелений чай (крупнолистовий, без добавок), неміцний чорний чай;
    • чаї для лактації, типу Humama, Hірp;
    • джерельна або дистильована вода, настояна на сухофруктах або на камінцях кремнію, столові мінеральні води (типу Софія Київська).

    Не можна:

    • всі консерви;
    • шоколад;
    • всі кондитерські вироби, що містять харчові та смакові добавки, есенції;
    • розчинна кава, чай в пакетиках;
    • морозиво;
    • маргарин, майонез, плавлені сирки;
    • манна крупа;
    • напівфабрикати, типу ковбаски, сосиски;
    • незбиране молоко до 6 міс.;
    • згущене молоко;
    • все концентроване і консервоване;
    • солодкі газовані напої;
    • рафінований цукор;
    • макарони і картоплю в великих кількостях;
    • копчення, соління;
    • фаст-фудам категоричне ні!

    Червоний колір – дороги немає! У цій «шафці» – продукти та напої, вживання яких мамою, що годує, небезпечно для малюка.

    • заспокоюючи себе тим, що келих червоного вина жодним чином не позначиться на дитині, жінка повинна мати на увазі: будь-який, без винятку, алкоголь 100% всмоктується разом з молоком в кров немовляти;
    • свіжа і консервована цибулю, часник, черемша, пекучий перець, майонез, соус «Табаско» – надають гостроту молоку;
    • гірчиця, хрін, особливо з добавками, чорна міцна кава (особливо ненатуральна), гіркий шоколад з вмістом какао не менше 70%, сири з пліснявою типу «Дор Блю» і м’які «свіжі» сири з різними добавками, особливо з пряних трав, – роблять молоко гірким;
    • оселедець пряного посолу, мідії, кальмари, восьминоги, особливо в соусі, ікра тріски, минтаю, особливо з добавками, – додають молоку солоний смак;
    • консервований тунець у власному соку і в олії, свіжий тунець і креветки – провокують алергію.

    Жовтий колір – можна, але обережно! Існує цілий ряд продуктів, які ще не так давно педіатри забороняли їсти годуючим матусям. Тепер лікарі кажуть інше. Їсти ці продукти можна, і навіть необхідно, але вводити в раціон потрібно поступово, обережно і в невеликих кількостях.

    • Диня, буряк, свіжий кефір, горох, квасоля, рослинна олія – ​​їх надлишок в раціоні мами призводить до розладу травлення у крихітки і здуття живота;
    • груші, гранат, хурма, рис, свіжий хліб, пісочне печиво – можуть скріплювати;
    • коров’яче молоко, апельсини, грейпфрути, чорна смородина, яйця, червона ікра і риба, манна, пшоняна і кукурудзяна каші – викликають алергічні реакції.

    Зелений колір – в будь-якій кількості! Продукти, позначені цим кольором, ви можете їсти без проблем. Корисно і вам, і малюкові!

    • морква, петрушка, кріп – допоможуть зберегти гостроту зору вашого малюка;
    • чорна смородина, аґрус, листовий салат – підвищує імунітет;
    • кабачки, гарбуз, тріска, окунь – сприяють швидкому зростанню і розвитку малюка;
    • сир, натуральний йогурт – надають міцності кісткам і зубам;
    • кефір, ряжанка, айран, вівсяна каша, брокколі, цвітна капуста – покращують травлення.

    Сильні алергени:

    • Молоко. Іноді жінка навмисно випиває до літра коров’ячого або козячого молока в день, думаючи, що тим самим підвищує поживну цінність грудного. Насправді ж вона підвищує ймовірність того, що у крихти з’явиться роздратування на шкірі, адже в молоці міститься більше 20 речовин, здатних викликати алергічну реакцію. До того ж молочні білки стійкі до нагрівання, тому в великих кількостях не варто пити навіть кип’ячене молоко.
    • Яєчні білки. В основному це стосується яєць курячих. Рідше алергію провокують качині або гусячі яйця, практично ніколи – перепелині. З огляду на те, що в цьому продукті міститься і багато шкідливого для серця холестерину, мамі, що годує, рекомендується з’їдати не більше одного, звареного вкруту, яйця на тиждень.
    • Парне м’ясо. Особливо «нижні частини» туші, де найбільше міститься шкідливих речовин. Віддавайте перевагу замороженому м’ясу – після заморозки і відтавання концентрація алергенів знижується.
    Facebook Comments
    Анонс