Меню для мами, що годує грудьми: від дня пологів і далі

Зміст:

    Мамине грудне молоко – найкраща їжа для немовляти. Прикладання новонародженого до грудей впливає на його розвиток, налагоджує емоційний контакт «мати – дитя», який збережеться дуже довго. Імунітет дитини на природному вигодовуванні вище за імунітет малюка, який на штучному вигодовуванні, тому що саме з молока матері крихітка бере антитіла, які захищають від інфекцій.

    Раціон годуючої мами фактично не впливає на вироблення молока, адже в його основі – елементи, які становлять плазму крові. Залежність приблизно така ж, як будь-яка їжа впливає на склад крові – змінює, але неістотно.

    Мати може вигодувати грудьми, навіть харчуючись досить скромно, але немовля при цьому не постраждає. Природа влаштувала так, що в молоко потрапляють всі необхідні для немовляти поживні речовини. Але, матусі, яка годує, треба стежити за раціоном для того, щоб самій не страждати від дефіциту повноцінного харчування. Дитя ж завжди візьме своє, як і під час вагітності.

    Кількість білку в грудному молоці фактично не змінюється від збільшення білку, спожитого жінкою-годувальницею. Молоко матері має практично постійний склад, тобто і жирність молока підвищити за допомогою харчування не можна. Наприклад, горіхи змінюють не кількість жирів в молоці, а його складники, та роблять молоко густішим, що заважатимете його висмоктуванню дитям.

    А ось на насиченість молока вітамінами і мінеральними солями раціон годуючої мами дійсно впливає.

    Поліпшити лактацію, збільшуючи кількість споживаної рідини, не можна. А відразу після пологів багато пити і не дозволяється, тому що вироблення молока починається з молозива. Якщо перестаратися з питтям, молока буде надто багато і ваша крихітка не зможе «з’їсти» все. Це може сумно закінчитися – станеться застій молока (лактостаз).

    Щоб молоко надходило в достатній кількості, є надійний спосіб – прикладайте малюка до грудей частіше. Тим паче, що педіатри схиляються до вільного графіку годування «на вимогу». Раціон годуючої мами потрібно складати правильно.

    Загальні принципи харчування годуючої матері такі:

    1. Правильна калорійність – збільшуєте енергетичну цінність страв на 500–600 ккал.
    2. Повноцінний склад –  харчуєтеся злаками, овочами і фруктами, дієтичним м’ясом, інколи дозволяєте трохи риби.
    3. Наявність вітамінів і мінералів – збагачуєте меню продуктами, що містять корисні речовини.
    4. Дрібність – їсте невеликими порціями, але часто, забезпечуєте постійне потрапляння поживних речовин в організм.
    5. Безпека харчування – вибираєте свіжі, екологічно чисті продукти.

    Упорядкувати раціон допоможе загальна таблиця харчування годуючої мами, ми ж розпишемо дозволені і недозволені продукти по періодах.

    Меню для перших днів

    Після пологів у жінок часто буває сильна спрага, особливо в першу добу. Стається це через втрату рідини в пологах, значну фізичну напругу, початок лактації. Відшкодувати нестачу допоможуть ягідні киселі, відвар шипшини, неміцний зелений чай. У день можна випити 1 склянку свіжого кефіру або іншого кисломолочного продукту, в якому немає шкідливих добавок. Поки молоко не «прийшло», загальна кількість споживаної рідини не може перевищувати 800 мл на добу.

    Перший тиждень після пологів

    Мамі можна їсти:

    • Каші на воді. Варимо гречку, рис або кукурудзяну крупу. У цих крупах немає глютену, який викличе у вашого малюка алергію.
    • Макаронні вироби з твердих сортів пшениці.
    • Овочі запечені, варені, на пару або в супах: картоплю, броколі, кабачки, цвітну капусту. У суп можна додати трохи буряку і морквину. Але смажену цибулю додавати у жодному випадку не можна.
    • М’ясо. Їмо його вже на другий день після пологів, але вибираємо якісний, чистий від антибіотиків продукт. Перевагу віддаємо телятині або кролятині у вигляді тефтелів, парових котлет, суфле, запіканок у кількості 150-180 г. Гірше засвоюється м’ясо індички та яловичина. Свинину і баранину поки не їмо.
    • Молочні продукти: сир (150-200 г не частіше 3 раз на тиждень), кисломолочні вироби без барвників і ароматизаторів, нежирна сметана, твердий сир помірної жирності без добавок.
    • Рослинні олії. Поки лише соняшникова, нерафінована –  щодня 20-40 г.
    • Хліб. Бажано чорний, вчорашньої випічки або підсушений. Різноманітності додасть сірий хліб з висівками. Погризти можна сушки, галетне печиво, сухарі без добавок.
    • Зелень. Кріп, петрушка вживаються в свіжому і сушеному вигляді, можна додавати лавровий лист.

    З раціону годуючої мами необхідно виключити продукти, які викликають метеоризм або алергію:

    1. Соки та фрукти (особливо яскраві, екзотичні або незнайомі).
    2. Капусту, томати, редис, редьку, огірки і солодкий перець.
    3. Зелений горошок і всі боби.
    4. Цілісне молоко (до 6 міс.) і молокопродукти, в яких є ароматизатори або смакові добавки.
    5. Курячі яйця, рибу і дари моря, консерви (навіть домашні).
    6. Шоколад, мед, горіхи.
    7. Сухофрукти, особливо родзинки, напої з них.
    8. Крупи: пшоно, перловку, ячну, пшеничну, –  до них входить рослинний білок –  глютен.
    9. М’ясний бульйон (з будь-якого виду м’яса).
    10. Здобну випічку.
    11. Квас, алкогольні та газовані напої.

    Міцний чай і кава викличуть збудження у малюка. Свіжа цибуля і часник змінять запах і смак вашого молока, і дитинці це не сподобається. Гостре і смажене м’ясо теж під забороною.

    Зазвичай нові продукти мами додають у свій раціон неспішно, і до 6 місяців у меню переважає звична їжа. Адже організм крихітки вже адаптувався до змін в харчуванні матусі та може сприймати їх майже без проблем.

    Раціон розширювати бажано за такою схемою –  один продукт на 3-4 дні. При цьому ретельно фіксуйте реакцію немовляти: випороження, загальний стан, колір шкіри. Бажано завести щоденник, в якому ви відзначатимете всі зміни в стані дитини після того, як ви поїли нову страву. Такий контроль майже повністю виключає негативні дії погрішностей у вашому харчуванні на здоров’ї крихітки. Якщо відмітите якусь незвичайну реакцію, можна тимчасово відмінити підозрілий продукт. Перечекайте пару місяців і обережно повторіть спробу. За цей час дитя підросте, і поганої реакції може вже не бути.

    Харчування для годуючих мам і лактація

    На вироблення молока більше впливає генетична схильність, а не дієта. Але відомі рослини з властивостями стимуляції лактації. Випускають чаї з анісом, кропивою, тмином, мелісою, фенхелем.

    У спеціалізованих магазинах і аптеках продаються продукти для посилення лактації. До їхнього складу входить весь спектр необхідних мікроелементів і вітамінів, якими годуюча мама ділиться зі своїм немовлям і які обов’язково повинна відновлювати. Перш ніж їх купити, а тим більше почати використовувати, ви повинні порадитися з педіатром.

    Харчування  в перший місяць і два подальших

    Раціон на цьому етапі може включати:

    • борщ пісний, приправлений томатним соком;
    • сирі овочі та фрукти відповідно до сезону;
    • горіхи волоські;
    • м’ясо домашньої курки, кролика, перепілки, телятину;
    • морси з чорниці, брусниці, смородини, вишень без кісточок.

    Раціон харчування на 3-6 місяці

    Перелік дозволених продуктів став трохи багатшим. Тепер до нього можна додати:

    • каші (перлова, пшоняна);
    • мед;
    • свіжовичавлений сік моркви, гарбузу, яблук, буряка;
    • свіжу цибулю;
    • свіжі та сушені спеції: базилік, чабер, естрагон, меліса, материнка, селера, м’ята, базилік, чебрець.

    Меню для годуючої мами після 6 місяців

    З цього часу можна їсти бобові. Пробуємо вживати баранину і свинину, але все ще негострі. Вводимо вершкове масло як для бутербродів, так і для каш. Включаємо в раціон морську рибу –  білу і червону: варену, запечену, відварену. Але з червоною ікрою поки краще не квапитися –  вона дуже часто викликає алергію. Перепелині яйця можна чергувати з курячими, але не більше 2-3 на тиждень. Вже можна потішити себе шматочком кунжутної або соняшникової халви.

    У меню з’явилися козинаки з кунжутного насіння – вони багаті кальцієм. Знайомимося з ягодами фейхоа, які славляться залізом та йодом. Багато фруктів можна їсти сирими, особливо ті, які ростуть у вашій місцевості. Пробуємо абрикоси, аличу, персики. Із задоволенням, але небагато, ласуємо свіжозвареним варенням з чорниці та смородини. У меню з’явилася сирно-гарбузова запіканка.

    Протягом всього годування грудьми харчування не може включати:

    • усі консерви і пресерви;
    • шоколад, згущене молоко, морозиво;
    • усі кондитерські вироби з харчовими та смаковими добавками, есенціями;
    • розчинну каву, чай в пакетиках;
    • маргарин, майонез, плавлені сирки;
    • напівфабрикати, ковбаски, сосиски;
    • солодкі напої з газом;
    • рафінований цукор;
    • манну крупу, макарони і картоплю у великих кількостях;
    • копчення, соління, гострі салати з оцтом та екзотичними приправами.

    У період годування грудьми не припустимі жодні дієти. Будь-які обмеження в харчуванні з метою повернути форму неминуче ведуть до порушення вироблення молока, а отже, маля недоотримає речовини, необхідні йому для зростання і розвитку. Що б не їла годуюча мама, не слід забувати і про психологічну складову. Найпростіша їжа, створена з душею, з’їдена в спокійній обстановці, принесе значно більше користі вам і вашому маляті.

    Здоров’я вам і вашому малюку!

    Facebook Comments
    Анонс