Раціон мами, що годує грудьми. 5 смачних страв

Зміст:

    Як повинна харчуватися молода матуся, яка годує та планує тривалий час годувати дитину грудьми? Одразу після пологів, у перші кілька днів, їй запропонують в їдальні пологового будинку дієтичні страви: перетертий овочевий суп, м`ясне суфле, каша та компот. Таке харчування є найбільш оптимальним в перші дні , проте поступово жінка може значно розширювати своє меню, включаючи в нього будь-які страви, за винятком однозначно шкідливих (алкоголь, фаст-фуд, неякісна чи зіпсована їжа).

    Головний принцип раціону, яким має весь час ГВ користуватися мама, це – всього потроху і поступово. Тобто нову страву спочатку треба спробувати, і, якщо все добре, спокійно включити її в свій раціон. Все решта – це справа індивідуальна. Одним мамам доводиться тривалий час сидіти на дієтах, обмежуючи себе в усьому, через дитячі кольки, непереносимості та діатези. Інші мами з першого дня ГВ дозволяють собі шоколад, цитрусові, гострі страви та солодощі без жодних проблем для себе і малятка.

    Сьогодні ми пропонуємо вам кілька смачних, хоча й дієтичних страв, що підійдуть для перших місяців вашого ГВ.

    Суп із фрикадельками

    • 500 гр. фарша з нежирних сортів м`яса (яловичина чи телятина підійде найкраще)
    • 700 гр. картоплі
    • 250 гр. цибулі
    • 250 гр. моркви
    • 3 ст. ложки панірувальних сухарів

    (На каструлю 4 літри)

    Змішати фарш із сіллю та панірувальними сухарями. Зробити з нього невеличкі фрикаделі (їх можна зробити більше та заморозити в холодильнику на майбутнє). У воду покласти нарізану кубиками картоплю, цибулю та моркву. Довести до кипіння. Додати фрикаделі. Варити 15-20 хвилин до готовності. У готову страву можна додати дрібно нарізану зелень. Також у процесі приготування у воду можна додати гречану крупу.

    Картопляна запіканка

    • 600 гр. картоплі (6 штук великих)
    • 500 гр. нежирного фарша (яловичина або телятина)
    • 1 цибулина
    • 1 морква
    • сіль, перець, молоко, вершкове масло

    Зварити картоплю та зробити з неї пюре з молоком та маслом. Фарш змішати з цибулею, посолити. Викласти половину пюре у форму, яку ви попередньо змастили вершковим маслом. Другим шаром викласти фарш. Зверху на фарш викласти моркву, нарізану кружечками. Останній шар – картопляне пюре. Запікати до готовності при температурі 160С.

    Фрикасе з курки

    • 3 шт. великих курячих філе (500 гр.)
    • 1 цибулина
    • 1 солодкий перець
    • 1 склянка рідкої сметани
    • 2 ст. ложки борошна

    Філе відварити, потім нарізати смужками по 1 см. Відкласти. У пательні потушкувати цибулю та перець шматочками. Потім всипати борошно, трішки обсмажити овочі з борошном. Додати курку, влити сметану, протушкувати до готовності. Можна робити фрикасе з будь-якими овочами за вашим смаком. Подавати фрикасе з картопляним пюре чи кашею.

    Зимовий вітамінний салат

    • 150 гр. твердого сиру
    • 2 зелених яблука
    • 200 гр. селери (корінь або стебла)
    • 50 гр. грецьких горіхів
    • виноград або родзинки
    • сметана – приблизно 3 ст. ложки

    Сир та яблука нарізати невеличкими кубиками, скласти у салатник. Горіхи поламати, додати до сиру. Виноград помити, якщо берете родзинки – їх треба запарити в окропі. Додати до сиру та яблук. Селеру порізати кубиками або тонкими смужками, теж додати. Заправити салат сметаною. Можна посипати салат зверху кульками коріандру. 

    Яблучний бісквіт

    • 3 яйця
    • 1 склянка цукру
    • 1 склянка борошна
    • 2-3 яблука

    Збити яйця, додати цукор та збити ще раз. У цю суміш додати поступово борошно, перемішати ложкою або за допомогою міксера. Яблука почистити, нарізати скибочками. Викласти у форму, посипану трохи борошном, яблука по колу. Зверху на яблука вилити тісто, воно має бути рідким. Запікати до готовності, приблизно 20-30 хвилин. Найкраще смакує цей бісквіт не дуже свіжим, на другий день.

    Автор: Таня Кур

    Facebook Comments
    Анонс