Що вживати мамі, яка годує грудьми?

Зміст:

    Отже, довгоочікуваний малюк з'явився на світло. Кожні 2-3 години він перериває свій безтурботний сон і зі зворушливою беззахисністю роззявляє ротик у пошуках своєї першої їжі. На його гучний плач у мами вже готове її безцінне молоко. Але от чи сподобається воно карапузові? Що потрібно щасливій неньці, щоб маля одержувало з її грудей користь і сили, а не алергію й кольки в животику?

    Напевно, всі сучасні жінки розуміють: "бабусина" порада – "годуєш грудьми – їж за двох" – давно не актуальна і навіть шкідлива. Як і "сучасний" девіз: "Народила? Живи впроголодь, а то зіпсуєш фігуру!". Годуючій мамі , просто потрібно стежити, щоб її харчування постачало в організм тільки корисні речовини. Так які ж продукти вибрати й від яких відмовитися?

    Що варто виключити

    Під забороною – продукти, які з великою ймовірністю викликають алергійні реакції – облігатні алергени. Це шоколад, шоколадні цукерки й какао-продукти, цитрусові, горіхи, полуниця й суниця, морепродукти.

    З обережністю й у невеликих кількостях варто вживати фрукти й овочі жовтогарячого і червоного кольору (червоні яблука, болгарський перець, помідори й т.п.). Зрозуміло, якщо ви виявите алергійну реакцію карапуза на який-небудь продукт (а їм може виявитися все, що завгодно, включаючи навіть “традиційні” українські овочі й фрукти), то від нього варто відмовитися в першу чергу.

    Якщо у вас або ваших родичів відзначаються алергійні реакції будь-якого типу (не обов'язково харчова алергія), або в крихітки ви помічаєте постійну сухість шкіри або пітницю, дотримувати дієти потрібно особливо строго. Тому що всі ці ознаки свідчать про алергійну схильність крихітки.

    Доти, поки маля не досягне 4-5 місяців, мамі, що годує не варто включати в меню продукти, що викликають підвищене газоутворення в кишечнику: свіжу й квашену капусту, бобові, чорний хліб, сире молоко, виноград, багато зелених яблук. Деякі схильні відносити до цієї групи також огірки, помідори, кабачки й баклажани.

    Справа в тому, що в дітей перших місяців життя недосконала система травлення: невисока активність ферментів і недостатня скорочувальна здатність м'язового шару кишковика утрудняють пересування їжі по кишечнику й відходження газів. Тому в малят часто виникають хворобливі відчуття в кишечнику – кольки, і вживання мамою газоутворюючих продуктів тільки збільшить проблему.

    Та й взагалі, у раціоні мами, що годує, не повинне бути великої кількості сирих овочів і фруктів, тому що в них міститься багато клітковини, що робить значне навантаження на кишечник дитини й провокує кольки.

    Доведеться відмовити собі й у вживанні продуктів, що псують смак грудного молока. Інакше деякі особливо вимогливі дітки можуть відмовитися від грудей. До таких продуктів-“диверсантів” відносяться цибуля і часник, а деякі дослідники відносять сюди також кольорову капусту й спаржу. Зовсім не обов'язково, що ваше маля виявиться такою ніженкою, але спочатку все-таки варто поставитися до цих продуктів з підвищеною увагою.

    І, нарешті, остання група “опальної” їжі – продукти з більшим вмістом харчових добавок – барвників, ароматизаторів і консервантів. До них відносяться ковбаси, копченості, консервовані продукти, газовані напої, напівфабрикати, продукти швидкого харчування, майонез і всілякі соуси. Всі ми знаємо, що подібне харчування не корисно й для нас, дорослих. У той же час для малюсінького організму воно може виявитися набагато більше шкідливим. По-перше, ці добавки складні для переварювання й виведення з організму, а виходить, змушують більш напружено працювати шлунково-кишковий тракт та нирки. По-друге, більшість таких інгредієнтів є алергенами, а отже, збільшують ризик розвитку алергійних реакцій у крихіток. До речі, існують факти, що свідчать про те, що подібні продукти викликають затримку рідини в материнському організмі й тим самим гальмують вироблення молока. Не рекомендовано також їсти гриби, тому що вони неймовірно важко переварюються й засвоюються організмом.

    Сподіваємося, не потрібно особливо нагадувати про шкоду алкоголю, паління й тим більше вживання наркотиків годуючою мамою. Якщо раніше ви могли “із чистою совістю” отруювати свій власний організм, то тепер на вас лежить відповідальність і за організм дитини. От гарний привід подбати й про своє дорогоцінне здоров'я!

    Що ж залишається?

    На перший погляд може здатися, що їсти мамі, що годує, буквально нема чого. Але, на щастя, це тільки на перший погляд. Двома словами принципи її раціонального харчування можна сформулювати так: відмова від останніх віянь цивілізації. Уявіть собі, що б їли наші предки років сто назад? Піти по їхніх стопах – для вас зараз саме вірне рішення. Основу стола займуть перші й круп'яні страви, молочні продукти. М'ясні й рибні страви не повинні бути смаженими, рекомендується печене, тушковане й варене. Зараз не час забувати про тваринні жири, виходить, бутерброд з маслом і із сиром теж виявиться до речі. Предки, скажете ви, їли багато борошняного. Борошняні продукти й справді не забороняються, але чи хочете ви потім довго розлучатися з набраними кілограмами? Адже в давнину не було й жаданих пропорцій 90х60х90…

    Спочатку новий вид раціону може здатися вам прісним і несмачним. Але багато страв можна зробити смачніше, якщо не відварювати їх, а запікати в духовці, наприклад із сиром або сметаною, як приправою скориставшись натуральною зеленню.

    Якщо чесно, я в шоці..:) Знала, що треба себе обмежувати, але щоб НАСТІЛЬКИ… Поділіться чим можна побалувати себе під час годування!

    Facebook Comments
    Анонс