Чим корисний гарбуз для малюка?

Зміст:

    Гарбуз є одним із найкорисніших овочів як для маленьких дітей, так і для дорослих. 

    хеллоуин

    Передусім гарбуз цінується завдяки своєму багатому складу:

    • вітаміни: бета-каротин, В1, В2, В5, В6, С, Е, К, Т, РР;
    • мінерали: кальцій, магній, залізо, натрій, фосфор, мідь, цинк;
    • пектин;
    • легкозасвоюваний цукор;
    • білки;
    • жири.

    Неоцінена користь гарбуза для малюка полягає у тому, що страви із ним зміцнюють здоров’я як вцілому, так і окремих органів та систем, забезпечують повноцінний розвиток:

    • підвищуються захисні властивості організму;
    • покращується склад крові;
    • попереджається розвиток анемії;
    • прискорюються обмінні процеси в організмі;
    • нормалізується робота кишечника;
    • зупиняються запальні процеси;
    • налагоджується робота нервової системи;
    • нормалізується сон;
    • прискорюється одужання після перенесених хвороб;
    • покращується стан шкіри;
    • покращується зір;
    • укріплюються серце та судини;
    • краще засвоюються корисні речовини;
    • організм очищується від токсичних речовин;
    • зменшуються набряки різного походження.

    Гарбуз є одним із складових елементів у лікувальному та дієтичному харчуванні, оскільки завдяки своїм властивостям слугує сечогінним, жовчогінним засобом. Також корисно давати страви з гарбуза дітям, які виявляють гіперактивність: склянка відвару чи соку з гарбуза перед сном із ложечкою натурального меду добре заспокоює нервову систему, стабілізує сон.

    Вдале поєднання 

    Гарбуз можна гармонійно поєднувати у стравах із багатьма продуктами: фруктами, овочами, злаками, м’ясом, крупами, молоком. З нього можна приготувати фактично все: починаючи з каші, пюре, суфле, закінчуючи варенням. Гарбуз можна варити, тушкувати, парити, смажити, пекти. У сирому вигляді гарбузяче насіння використовують для виведення гельмінтів з організму.

    Завдяки вмісту невеликої кількості клітковини та органічних кислот гарбуз легко перетравлюється, тому педіатри рекомендують вводити його у раціон малюка одним із перших, вже після шести місяців. Однак дуже важливо перед введенням прикорму перевірити, чи немає у дитини харчової алергії на цей продукт.

    Протипоказаннями для вживання гарбуза є: цукровий діабет, гастрит із пониженою секретністю, будь-які захворювання кишково-шлункового тракту. Також страви із вмістом гарбуза можуть викликати здуття живота, деколи – шлункові кольки.

    Три простих рецепти:

    Кукурудзяна каша з гарбузом та морквою. Для дітей віком 8 місяців. Склад: кукурудзяна крупа (мілко помелена, бажано у кавомолці) – 2 ст.ложки, м’якоть гарбуза –50 г, вода або молоко –250 г.

    Запіканка з гарбуза. Для дітей віком 1,5 роки. Склад: м’якоть гарбуза –350 г, манна крупа –75 г, куряче яйце – 1 шт., цукрова пудра – 3 ч.л, родзинки –20 г.

    Пшоняна каша з гарбузом. Для дітей віком 2 роки. Склад: м’якоть гарбуза –500 г, пшенична крупа –100 г, молоко –0,5 л (можна наполовину з водою), цукор – 1 ст.ложка, сир, сметана.

    Смачного!

    Автор: Ольга Джеджера

    Facebook Comments
    Анонс