Морква у дитячому меню

Морква – дуже корисний овоч, який має лікувальні властивості. Рекомендується використовувати для приготування страв моркву, яка зібрана до перших заморозків, з яскраво-червоною шкіркою – у ній міститься найбільше корисних речовин.

9-я неделя: Только польза!

 До складу моркви входять:

  • вітаміни: групи В, РР, С, Е, К, бета-каротин;
  • бета-каротин – речовина, яка перетворюється в організмі людини на вітамін А;
  • білки (1,3%);
  • вуглеводи (7%);
  • мінеральні речовини: калій, залізо, фосфор, магній, кобальт, мідь, йод, цинк, хром, нікель;
  • ефірні масла;
  • фітонциди, які зменшують кількість шкідливих мікробів (сік моркви закапують в ніс).

Морква дуже корисна для організму маленьких дітей: при гризінні сирої моркви зміцнюються ясна; вітамін А сприяє росту, покращує стан шкіри та слизових оболонок; лікує гіпо- та авітаміноз, захворювання печінки, серцево-судинної системи, шлунку, нирок, малокрів'я, поліартрит, порушення мінерального обміну, коліт та ніші. Також вживання моркви рекомендується при дисбактеріозі кишечника, нефритах, вона корисна при лікуванні злоякісних пухлин, цукрового діабету. Морква має жовчогінні та сечогінні властивості.

Окрім страв із моркви дуже корисно вживати її у сирому вигляді. Сік  сприяє нормалізації загального стану організму, покращенню апетиту, травлення, стану зубів. Оскільки морквяний сік має дуже багато вітаміну А, В, С, D та Е, він має цілющі властивості щодо виразок та онкозахворювань. Також дуже гарний вплив справляє на підвищення опору організму до багатьох інфекцій, підвищує опір лімфатичних та залоз внутрішньої секреції, ефективний при лікуванні захворювань підшлункової залози, пазух носа, дихальних органів. Морквяний сік є джерелом поповнення енергетичних запасів, зміцнює нервову систему.

Морква, яка містить у собі багато поживних  речовин, вважається дуже дієвим засобом при лікуванні дерматитів та інших дерматологічних захворювань, покращує стан сухої шкіри. Також вона є корисною у лікуванні хвороб очей.

Морква для маляти

Для дітей моркву рекомендують вводити у прикорм після шести місяців, перед чим необхідно переконатися про відсутність на неї алергії.

Як правило, в першу чергу починають із морквяного пюре: моркву варять, чистять, перетирають на блендері. Щоб урізноманітнити смак, можна змішувати таке пюре з іншими овочами.

Через декілька місяців, близько року, можна починати давати малюку свіжий морквяний сік, салат із свіжої моркви.

Пізніше страви  більш урізноманітнюються: морквяні котлети, салати, компонент до інших овочів у тушкованих стравах, просто тушкована морква із невеликою кількістю води та олії.

З моркви можна приготувати багато корисних та смачних страв: її можна тушкувати, варити, вживати у сирому вигляді, готувати на пару.

Прості рецепти страв із моркви:

Морквяне пюре з яблуком. Для дітей віком 8 місяців. Склад: яблуко (зелене) – 1 шт., морква – 1 шт.

Сирна запіканка з морквою. Для дітей віком від 1 року. Склад: кисломолочний сир –250 г, морква –200 г, куряче яйце – 2 шт., сметана – 2 ст.ложки.

Морквяний фреш. Для дітей віком від 1,5 років. Склад: морква – 2-3 шт., гарбуз – 50-75 г, яблуко – 1 шт., цукор – 1 ч.ложка, оливкова олія – декілька крапель.

Автор: Ольга Джеджера 

Facebook Comments
Анонс