Різдво: традиції, рецепти… і головне

Зміст:
    Rate this post

    Мабуть, ставши матерями, ми почали сприймати Різдво зовсім інакше. Адже кожна з нас так раділа своїй новонародженій дитинці! Це було диво – без зірок, царів і волхвів, але від того не менше – наше особисте диво…

    Культ матері був притаманний нашим предкам протягом тисячоліть. І святкування Різдва в Україні тісно переплетене із культурною традицією. Саме тому Святий вечір, коли сходить перша зірка, так шанується серед українців.

     185570985.jpg

    Традиційне приготування до Різдва

    Період приготування до Різдва припадає на сорокаденний (строгий) піст. Люди, які дотримуються цього посту, відмовляються від всякої скоромної (жирної) їжі. Не вживають їжі тваринного походження, натомість овочі, фрукти, бакалію, різні каші.

    Таким чином віруючі готуються до святкування таїнства народження Сина Божого.

    Приготування до цього свята – це не лише відмова від жирної їжі, а і молитва, розучування колядок. Дорослі розучують колядки з дітьми, готують костюми для драматичного дійства – вертепу. Ця театралізована вистава розповідає біблійну історію народження Ісуса.

    Важливу роль у святкуванні Різдва і Святого вечора в українській традиції відіграє святковий стіл. Адже це не просто місце, де можна смачно попоїсти, – це місце зустрічі всієї родини, де також згадуються ті, хто вже не з нею.

    Тому і страви мають традиційний сакральний характер. Не випадково на різдвяному столі повинно бути 12 страв. У різні часи це було пов’язано з різними традиціями. Частина українців пов’язує це із кількістю календарних місяців, інші із кількістю Христових апостолів. Так чи інак, господині намагаються дотримуватися цієї кількості. Приблизне меню цього вечора – вареники з капустою, зі сливками чи вишнями, гриби, мед, горіхи, мак, рибна страва, узвар (компот зі сухофруктів), страви з овочів, пісний борщ.

    Звичайно, основною стравою на столі є кутя. Це традиційне українська різдвяна страва, яка символізує добробут і плодючість, майбутній урожай.

    Рецепт куті

    Наскільки мені відомо, в різних регіонах кутю роблять по-різному. Розповім рецепт з Поділля. Це кутя, яку я їм із дитинства. Отже, вариться очищена пшениця, треться мак, ріжуться горіхи (важливо, щоб були нарізані ножем, тому що красиво і смачно, коли шматочки горіха зберігають форму – блендером такого результату досягти важко), мед розводиться теплою кип’яченою водою, і цим міксом заливається пшениця, мак, горіхи. Хтось, можливо, полюбляє в куті родзинки – можете додавати, але в цьому рецепті його немає.

    Проте головне – навіть не кутя…

    Поряд із кутею важливий також калач, калачі печуться із пісного тіста (але із здобного смачніші) як символ кола. Того кола, яке робить земля навколо сонця протягом одного року.

    Під скатерку на стіл підстеляють сіно – як символ того, що Син Божий народився у яслах. Раніше українські селяни зберігали це сіно, щоб потім, коли квочка висаджувала курчата, клали їй у гніздо. А традиційний калач (специфічної форми), який в народі називають «різдвом», вішали під ікони (образи) і давали корові, коли вона отелювалася.

    Проте сьогодні вже мало хто цього дотримується, тим більше у місті, де курей і корів ніхто не тримає.

    І от, коли вже на небі з’являється перша зірка, родина збирається за святковою вечерею, молиться Богові, дякує, що дав дочекати свята Різдва, дякує за добробут, здоров’я. Традиційно святвечірня трапеза починається з куті.

    А традиційне святвечірнє вітання: «Христос рождається» – у відповідь: «Славімо його». Після вечері настає час колядок. Завдяки їм Різдво і набуває тієї неповторної казкової атмосфери, яку не втомлюються змальовувати митці.

    Але все-таки найголовніше у цей вечір – не кутя і не колядки. Тому що, я переконана, Різдво не у пишних столах (хоч це і важливо у свято), не у приготуваннях зовнішніх, а у готовності серця кожної людини  любити Бога і  ближнього,  у лагідному ставленні один до одного. Якщо це у нас буде, то і за стіл з кутею не гріх сісти.

     

    Автор: Оксана Зима

    Facebook Comments
    Анонс