главная опыт мам и экспертов 1-2 года питание статьи экспертов Чи потрібні дітям...
Tanya Kur
   1319
4

Чи потрібні дітям синтетичні вітаміни: думка педіатра

Слово «вітаміни» має безумовно позитивне значення, доки не побачиш, що гіпервітаміноз – не особливо кращий за авітаміноз. Проте передозування вітамінів можливе лише тоді, коли йдеться про синтетичні вітаміни.

Чи потрібні дітям синтетичні вітаміни: думка педіатра

Вітамінна промисловість з’явилася в СРСР у 30-их роках минулого століття. Спочатку з натуральної сировини, а потім і з синтетичної почали виготовляти різноманітні драже, капсули, пігулки, ампули, концентрати тощо. Синтетичні вітаміни мали низку переваг. Зокрема, нижчу собівартість і хімічно чистий вигляд, що зручніше при розрахунку потрібних дозувань. Вітамінна промисловість у СРСР та його сателітах розвивалася ударними темпами. Однак «вітамінний бум» переживали і тодішні капіталістичні країни – США, Велика Британія, ФРН, Франція, Швейцарія, Японія…

Проте у 80-і з’явилося багато людей, котрі перестали сприймати синтетичні вітаміни як даність і почали критикувати саму ідею. Їхні основні аргументи:

  • штучні вітаміни (навіть із натуральної сировини – адже при переробці вони втрачають свою органічну форму, перетворюючись на «мертві» кристали) погано засвоюються організмом, а їхні надлишки він не може самостійно вивести;
  • синтетичні вітаміни можуть викликати не лише банальну алергію, а й – при тривалому вживанні – садять імунітет, і палітра можливих побічних ефектів їх вживання – від атеросклерозу до раку.

Однак з’явились і їхні опоненти. Вони посилаються на дослідження не знайомих між собою науковців, за результатами яких виходить, що, по-перше, добова потреба людини за останні 30 років зросла під впливом змін у довкіллі, а по-друге, навіть найпродуманіший раціон не забезпечує добової норми на 100 %, максимум на 80.

Крім того, просто нереально щодня з’їдати 6 апельсинів, аби забезпечити свій організм вітаміном С, та 400 г нежирного м’яса і 1,3 кг чорного хліба, щоб «виконати» денну норму з вітаміну В.

Прокоментувати це питання погодився лікар-педіатр Олександр Ябчанка.

«Щодо начебто поганої засвоюваності синтетичних вітамінів через неорганічну форму, то механізм дії вітамінів описано в підручнику біохімії за 2 курс, і про «мертві» кристали там нема жодного слова. Що ж до тверджень про побічні ефекти синтетичних вітамінів, то чи є наукове обґрунтування цієї тези? Мається на увазі рандомізоване дослідження з фокус-групами, контрольною групою і так далі?

Думаю, що тут проблема в іншому: я не зустрічався у практиці з відвертою шкодою від синтетичних вітамінів – просто у випадку алергічної реакції варто змінити один препарат на інший. Звичайно, ідеальний варіант – збалансоване харчування. Але це проблематично, особливо у зимово-весняний період. Тут полівітамінні комплекси вирішують питання.

Я категорично вважаю, що будь які лікарські засоби, і вітаміни в тому числі варто вживати виключно після призначення лікаря, у нашому випадку, лікаря-педіатра. А педіатрам я би рекомендував призначати будь-які ліки, спираючись виключно на дані доказової медицини, а не вигадки лікарів-гомеопатів тощо».

Отже, радьтеся зі своїм педіатром і разом вирішуйте, чи потрібні вам синтетичні вітаміни і якщо так, то які саме. А для того, щоб максимально збалансувати ваше харчування (адже ніхто не сумнівається, що так чи інакше саме воно є запорукою успіху), нагадаємо, який вітамін слід «шукати» в якому продукті

Вітамін А: Риб’ячий жир, печінка, морква, яйця, молочні продукти

Вітамін В1: Дріжджі, цільні зерна пшениці, вівсянка, арахіс, висівки, свинина, молоко

Вітамін В2: Молоко, печінка, нирки, дріжджі, сир, риба, яйця, зелень

Вітамін В3 (РР): Яловича печінка, дріжджі, брокколі, морква, сир, кукурудзяна мука, листя кульбаби, фініки, яйця, риба, молоко, арахіс, свинина, картопля, помідори, проростки пшениці, продукти з цільних злаків

Вітамін В5: Дріжджі, печінка великої рогатої худоби,яйця, зелені частини рослин, молоко, морква, капуста 

Вітамін В6: Дріжджі, висівки, печінка, нирки, серце, молоко, яйця, диня, капуста

Вітамін В9: Листові овочі, картопля, яблука, абрикоси, волоські горіхи

Вітамін В12: Печінка, яловичина, свинина, нирки, яйця, молоко, сир

Вітамін Н (В7): Печінки, нирки, дріжджі, бобові (соя), цвітна капуста, горіхи (арахіс)

Вітамін С: Цитрусові, ягоди, зелені овочі, зелень, кольорова капуста, помідори, картопля

Вітамін D: Риб’ячий жир, сардини, оселедець, лосось, тунець, молочні продукти

Вітамін Е: Проростки пшениці, соя, броколі, брюссельська капуста, рослинна олія, зелень, цільні злаки, яйця

Вітамін К: Кисломолочні продукти, яєчний жовток, соєва олія, риб’ячий жир, зелень

Автор: Атанайя Та

ответитьзадать вопрос
Смайлы
Добавить фото

Комментариев нет. Будь первой!

{ $nifTest}