0-3 месяца (3415) / крещение ребенка (23)
главная опыт мам и экспертов 0-3 месяца крещение ребенка статьи экспертов Хто може хрестити дитину
Tanya Kur
   3263
4

Хто може хрестити дитину

Традиція батьків хрестити свою дитину у православному Храмі широко розповсюджена в Україні. Але, готуючись до цього таїнства, у нас виникає багато питань. Особливо з приводу того, хто може бути хресними батками для дитини. Настоятель Свято-Покровського храму м. Херсона УПЦ Київського патріархату протоієрей Сергій Чудинович допоможе нам розібратися.

Хто може хрестити дитину

Щодо подружніх пар в ролі майбутніх хресних – чи можуть чоловік та дружина стати хрещеними батьками дитини?

Звісно, що так. У давнину для дитини вибирали тільки одну людину для цього. Ця людина зазвичай була чоловіком, якщо хрестили хлопчика, чи жінкою для дівчинки. І хрещений батько чи мати повинні були нести відповідальність за духовне життя малого. І вже потім виникла традиція брати пару на хрестини. В деяких православних країнах цих пар може бути навіть декілька. Отже головне, щоб у дитини був хресний батько чи мати в залежності від її статі.

До речі, тут є один нюанс. Якщо пара вже перебуває у Церковному шлюбі, то вона може стати хресними батьками. Але якщо вони живуть у цивільному шлюбі і похрестять дитину, то потім вони вже не мають право взяти шлюб у Церкві і повінчатися. Бо Тайна Хрещення зробить їх духовними родичами, чи, як кажуть у нас, кумом з кумою. Отже, якщо подружжя планує Вінчання, то краще зробити це до того, як вони візьмуть відповідальність за дитину і стануть її хресними батьками.  

Чи можуть стати хресними батьками люди інших релігій чи ті, хто нехрещені самі?

Право стати хресними батьками мають тільки християни. Бо одна з їх головних задач – виховувати малюка згідно з християнським віруванням по Біблії. Крім того, вони повинні не просто в теорії розповідати заповіді, а й самі бути взірцем для дитини. Бо відомо, що діти не вчаться тому, що їм кажуть, а тільки тому, що бачать на прикладі дорослих. Тому хресні батьки обов’язково повинні бути сумлінними християнами і, звісно ж, хрещеними. 

Чи можна просити одну людину хрестити декілька дітей у родині?

Це робити можна. Головне, щоб майбутній хресний чи хресна розуміли, що їм буде потрібно приділяти увагу декільком діткам, і не переоцінювали свої реальні можливості у цій справі.

Можуть хрестити дітей неповнолітні?

Якщо дорослі бачать, що підліток буде добре і старанно виконувати обов’язки хресного батька, чи матері, то чому б і ні. Багато неповнолітніх можуть дати гарний приклад своїм хресникам, та бути взірцями для них у майбутньому. Для цього не обов’язково мати 18 років.

Якщо родина не знайшла нікого, хто, на її думку, може хрестити дитину, чи можуть батьки малюка самі стати хресними? Або запросити для цього близьких родичів, наприклад бабусю, дідуся, тітку?

В принципі, таке робити можна, але практики такої зазвичай нема. Та якщо дивитися на сучасний інститут хресних батьків, то можна побачити, що хресні дуже не часто виконують свої зобов’язання перед дітьми. Тому все християнське виховання бере на себе родина.

З іншого боку, краще все ж таки шукати хресних на стороні. Тут можна споглядати психологічний фактор, який полягає у тому, що дітям краще шукати авторитети зовні. А ось старші сестри і брати категорично не можуть стати ще й хрещеними батьками своїх молодших.

Чи можна перехрестити дитину, якщо вже після хрещення виявилося, що хтось з хресних батьків був не хрещений, чи дитину похрестили не тим іменем, яким хотілося?

Ні, хрестити ще раз не можна. Навіть в молитві сказано: «вірую.. в єдине Хрещення». І священики ніколи не зроблять того, якщо будуть знати, що Таїнство Хрещення вже відбулось. Те ім’я, яким хрестили дитину один раз, і буде записано перед Богом. Дома можна називати малюків, як хочеться.

Які ще вимоги є до хресних батьків?

У багатьох Храмах для майбутніх хресних батьків існують лекції чи обов’язкові бесіди з священником, яких розповідає про їх обов’язки перед Богом та дитиною. Крім цього, хресні повинні знати напам’ять молитву «Вірую». Ще по традиції саме вони дарують своїй хресній дитині натільний хрестик.

Автор: Наталя Блок

Читай також на СвітМам статтю Хресні батьки і все про них

ответитьзадать вопрос
Смайлы
Добавить фото
3 комментариев
Юлія
1 мальчик
чи може хрестити дитину вагітна жінка?
Смайлы
Добавить фото
Тамара
чи може хрестити дитину вагітна жінка?
Смайлы
Добавить фото
Ольга
Нас с мужем пригласили быть крестными, так в церкви как узнали,что мы расписаны, такой крик подняли, что нельзя мужу и жене крестными быть. Пришлось срочно из бабушек-дедушек искать одному крестному замену. А тут оказывается, что все можно....Ну ниче, зато еще повенчаться можно) Спасибо за информацию!
Смайлы
Добавить фото

{ $nifTest}