I триместр (1591) / питание беременной (55)
главная опыт мам и экспертов I триместр питание беременной статьи экспертов Які спеції можна їсти...
Tanya Kur
   436
3

Які спеції можна їсти майбутній мамі

Помиляються ті, хто думає, що вагітним шкідливі усі спеції підряд. Безумовно, є такі, які не варто вживати під час вагітності. У той же час інші спеції просто необхідні для організму майбутньої мами. Давайте розберемося!

Які спеції можна їсти майбутній мамі

Не потрібно думати, що вам піде на користь прісна їжа без смаку, спожита без задоволення. Правильне харчування – не означає лікарняне. Якщо у вас нема якихось особливих протипоказань, відмова від звичних страв може стати ще тим стресом для організму.

Сіль

Довгі роки сіль вважалась шкідливою для вагітних. Майбутні мами намагались, якщо не повністю перейти на безсольову дієту, то хоча би суттєво обмежити її вживання. Сіль «звинувачували» у тому, що вона затримує рідину в організмі та призводить до набряків. Та останні дослідження довели, що вживання солі дуже важливе для вагітних і відмова від цього дивовижного харчового продукту може навіть нашкодити майбутній матусі. Звісно, пересолювати їжу теж не варто, але і відмовлятись від неї зовсім не треба!

Цукор

Якщо повністю відмовитись від солодкого під час вагітності вам так і не вдалося, то хоча б зменште його споживання. Цукор дуже погано впливає на зубну емаль, яка і так надто вразлива у майбутніх мам. Кількість цукру під час вагітності не має перевищувати чотирьох-п’яти чайних ложок.

Перець

Перець поліпшує травлення, але вагітним краще додавати його до страв горошинами, а не молотий. Краще відмовитись від цієї харчової добавки, якщо у вас є якісь хвороби шлунку або схильність до набряків.

Петрушка

Як не дивно, але зі старою знайомою петрушкою майбутнім мамам краще спілкування обмежити. Ця начебто безневинна спеція може спровокувати тонус матки. Тому у першому триместрі вагітності лікарі рекомендують від неї відмовитись. Щоправда, зовсім ігнорувати петрушку не варто, адже у ній міститься дуже велика кількість вітаміну С. У 50 грамах цієї рослини – добова норма аскорбінової кислоти. Тому у другому та третьому триместрі вагітній можна буде вживати петрушку, але у невеликих кількостях.

Кріп

У кропі схована величезна кількість вітамінів та мікроелементів. Окрім того, він знімає спазми та зменшує процеси бродіння у кишечнику. Але, попри всі плюси, його краще вживати у невеликих кількостях. Кріп може викликати скорочення матки.

Кінза

Ця рослина вагітним не страшна! І навіть корисна, адже кінза та коріандр (в сухому, меленому вигляді) стимулює травлення, усуває печію, має сечогінний ефект. Але, звісно, дуже захоплюватись не варто і цією приправою.

Базилік

У базиліку міститься багато вітамінів С і А, кальцію, заліза. Це чарівна приправа, яка має дивовижні антибактеріальні властивості. Завдяки цьому він допомагає у профілактиці та лікуванні багатьох видів бактеріальних, вірусних та грибкових інфекцій. Базилік використовується у догляді за порожниною рота. Він знімає здуття та зменшує нудоту. Але за тонусу матки вагітній краще обмежити його вживання.

Шафран

Попри багато цілющих властивостей та гучну назву «цар прянощів», майбутнім мамам його також краще не вживати. Під час вагітності шафран може спровокувати викидень.

Імбир

Одна з надзвичайно корисних приправ для вагітних. На відміну від петрушки та кропу, він як раз зменшує тонус матки. Окрім того, ця спеція поліпшує травлення та кровообіг. До речі, у перекладі із санскриту імбир означає «універсальні ліки».

Кориця

Корицею під час вагітності захоплюватись не варто. Звісно, з’їдена раз на місяць булка з корицею мало чим нашкодить майбутній матусі, а швидше поліпшить її настрій. А от від щоденного вживання цієї спеції доведеться відмовитись. Кориця може провокувати скорочення м’язів матки.

Автор: Леся Сініченко

ответитьзадать вопрос
Смайлы
Добавить фото

Комментариев нет. Будь первой!

{ $nifTest}