главная опыт мам и экспертов 1-2 года меню ребенка статьи экспертов Яких продуктів треба...
Світ Мам
   3216
5

Яких продуктів треба уникати дітям до 3 років і чому?

Багато хто з молодих батьків мав нагоду чути, що мозок дитини найінтенсивніше розвивається до трьох років. Це правда. Але і всі інші органи дитини в цьому віці дуже чутливі.

На жаль, більше, ніж половина продукції у супермаркетах, – це готові до вжитку вироби. Щоб дійсно знати, з чого вони зроблені, мамі з маленькою дитиною треба або поглиблено вивчити хімію, або (раціональніше та мудріше) виробити чітку установку: що дитині можна, а що – ні.

Розібратися уцьому нам допоможе заслужений лікар-педіатр України, Завідувач Регіонального методично-організаційного Центру Івано-Франківської обласної дитячої лікарні Оксана Іванівна Манюх.

Яких продуктів треба уникати дітям до 3 років і чому?

Формування смаків

Коли дитина поступово приєднується до сімейної трапези (після річного віку), то переймає харчові традиції сім’ї. У перші роки життя в дітей формуються смаки, які залишаться на ціле життя. Тому, якщо мама справді хоче дати «гарний смак» дитині на майбутнє, то треба лише трошечки розумного старання.

Головне правило – поступово і потрошку

Після року дитина має споживати страви, які зазвичай готують для всіх членів сім’ї. Ключове слово тут «готують», що є протилежністю до вже готових, десь куплених страв.

Пробувати різну їжу – це важливо. Якраз різноманітність забезпечує організмові багатство поживних речовин, необхідних для доброго розвитку. Але проба навіть тих продуктів, які вважаються дуже корисними, має бути дійсно у розумних невеличких кількостях.

Сіль

Як і цукор, сіль взагалі не рекомендують давати дитині до річного віку. Для дорослого організму денна норма солі – 5 грамів. Це дуже небагато, і це дійсно необхідно для нормальної роботи мозку і цілого організму. Дитині ж солі дається зовсім мінімально.

Цукор

Без цукру як такого людина може жити цілком спокійно, отримуючи цукри в іншому, природнішому вигляді з різноманітних продуктів. Але оскільки діти швидко ростуть і часом хочуть негайного насичення, то продукти, які містять багато цукру, їх дуже приваблюють.

Щоб дитина не призвичаювалась насичуватися швидкими калоріями, треба пам’ятати, що 30 гр. цукру на день – більш ніж достатньо. Надмір цукру викликає у дітей гіперактивність. А разом із цим – брак концентрації уваги, а у майбутньому – труднощі з навчанням.

Магазинне печиво

Це печиво виготовляють з тих видів жирів, які погано засвоюються організмом (стверділі, рафіновані). Вони спричинюють проблеми в роботі кровоносної системи, в майбутньому викликають ожиріння, гіпертонію тощо.

Крім жирів, виробники печива та цукерок використовують багато штучних барвників, які можуть викликати несподівані алергічні реакції.

Натомість можна пробувати потрошку давати мед, пів чайної ложечки на день або й через день. А також печиво без маргарину: типу «Марія», булочки, випічку домашнього виробництва.

Магазинні соки, нектари, газовані води

Ці напої можна віднести до категорії продуктів, які приємно впливають на смакові відчуття, але не на організм. Особливо небезпечні – штучні підсолоджувачі. Їхня шкідлива дія, відтермінована на багато років, доведена багатьма дослідженнями.
Але й газ (а саме вуглекислий газ) перенасичує кров непотрібними елементами. Адже в одній склянці газованого напою міститься 4 склянки цього вуглекислого газу.

Кава і міцний чай

Ці напої виводять кальцій з організму. Маленьким дітям дуже не бажано. Навіть у старшому віці в чай та каву бажано додавати молоко чи вершки.

Козяче молоко

Молоко кози дуже багате білками. Його можна вживати дітям після двох років, невеликими періодами, але не регулярно.

Цукерки

Ці солодощі бувають різної якості. 1-3 цукерки в день – це ще прийнятно. Але до трьох років дітям не потрібно давати цукерок типу льодяників. Діти їх намагаються кусати, чим псують зубну емаль, яка на молочних зубах і без того досить ніжна.
Вживання солодкого, особливо перед сном, обов’язково має йти поряд зі звичкою чистити зуби (якщо не щіткою, то марлею чи м’якою тканиною). Інакше зубки завчасно розкришаться. Це неприємно для харчування та для естетичних відчуттів.

Шоколад

Шоколад відомий, як один з алергенів, і продукт, що може викликати закрепи. Треба пам’ятати, що какао є корисним, але не у вигляді солодких плиток молочного шоколаду. А тим більше – не у вигляді шоколадної глазурі, де какао-продуктів майже нема.

Копченості, чіпси, ковбаски, копчені сири

Ці та схожі продукти з виразним смаком для перетравлення викликають посилену роботу жовчного міхура, підшлункової залози, шлунка, печінки. Якщо вживати їх регулярно, це спричинює виснаження цих органів.

Маринади

Маринування – традиційний для нашого народу продукт. Але страви для дітей треба готувати зовсім без оцту. Стерилізації продукту цілком достатньо, щоб він добре зберігався. Оцет як консервант зовсім не є необхідним. Крім того, оцет спричинює подразнення органів травлення.

Натомість існують квашені продукти. Вони є навіть профілактикою глистів, добре впливають на травлення. Якщо дитина їх любить, обмеження будуть стосуватись лише кількості.

Цитрусові, ягоди

Вони дуже корисні. Але якщо дитина з’їсть відразу кілограм навіть корисних і смачних мандарин, жодної користі це вже не дасть. Будь-яке передозування – це шкода. І велика ймовірність алергії.

Екзотичні плоди

Відомо, що людина найкраще сприймає ті фрукти і овочі, які ростуть у її місцевості. Тому що в організмі від народження виробляються якраз ті ферменти, які потрібні для перетравлення «рідних» продуктів. Час від часу, звичайно, можна і ананас, і банан, але вони не мають бути основними фруктами в раціоні.

Овочі

Вживання овочів буде безпечним, якщо дотримуватися простих правил. Переварювання і кількаденне зберігання не залишають у них нічого корисного. Перетирати овочі для прикорму треба за допомогою нержавіючих (пластикових) інструментів.

Горіхи

Попри їхню незаперечну корисність, арахіс та інші види горіхів часто викликають у дітей алергію і навіть тривалий кашель. Тому не варто з ними поспішати, а пробувати - потрошки.

Сира вода з-під крану

Така вода протипоказана не тільки дітям до трьох років, але взагалі всім членам сім’ї. Дитячий організм складається з води майже на 80 %, тому найкраще, коли є змога забезпечити дітям добру якісну воду. Хто яку – залежить від умов і обставин, але дбати про це дуже потрібно.

Наслідки вживання недозволених продуктів

А наслідки досить прогнозовані. Спочатку почнуться періодичні болі шлунка. Потім болі будуть загострюватись. Вони можуть регулярно турбувати перед їдою, вночі. Далі переростуть у приступи. А потім – у виразковий гастрит (він трапляється навіть у дітей дошкільного віку, яких дуже багато у відділеннях гастроентерології).

Дуже поширеними хворобами також є дискінезія жовчовивідних шляхів, хвороби печінки, підшлункової залози, діабет, гастродуоденіт.

Нездорова їжа – це своєрідна «хімічна обробка» органів травлення. Вони працюють до пори-до часу, але потім здаються.

Культура прийому їжі

Культура харчування має дуже важливе значення для здорового харчування і добрих звичок на ціле життя. Ця культура не мириться з перекусками на вулиці, не спокушається яскравими упаковками готових продуктів.

Усім, а особливо дітям, потрібне різноманіття страв. Але воно забезпечується творчим підходом, новими рецептами і оформленням, а не знайомством з усім тим, що лежить на полицях магазинів.

Розвиток інтелекту (мозку), – чи то до трирічного віку, чи після, – це результат того, чим живе сім’я, як у ній спілкуються, що читають.

Так само і з харчуванням: якщо батьки хочуть, щоб дитина росла міцною і здоровою, вони мають також вести здоровий спосіб життя, що є неможливим без правильного харчування.

Доброго і мудрого апетиту батькам і особливо діткам!

Автор: Оля Пастух

ответитьзадать вопрос
Смайлы
Добавить фото
2 комментариев
Grinch (ᵔ.ᵔ)
Всё что ни делается, делается к лучшему
Я бы сюда ещё коровье молоко включила, как продукт, часто вызывающий аллергические реакции. Ну, и грибы, хотя о них и так все знают.
Смайлы
Добавить фото
Мадам Ред
Я какая-то загадочная...
Можно включить и все экзотические морепродукты (креветки, мидии, икру) и жирную рыбу.

{ $nifTest}