главная опыт мам и экспертов 4-12 месяцев питание статьи экспертов Рейтинг: яке печиво...
Tanya Kur
   1326
6

Рейтинг: яке печиво найкорисніше для дітей?

Багато матусь вважають, що найшкідливіше печиво для їх діточок – жирне пісочне, а найкорисніше – крекери. Фахівці з цього приводу мають зовсім іншу думку. На їхній погляд, у рейтингу корисності печива саме крекер знаходиться на останньому місці.

Рейтинг: яке печиво найкорисніше для дітей?

Печиво дозволяється давати дітям з 6 місяців. Але деякі педіатри рекомендують починати балувати малят випічкою лише з 1 року. Звісно, перший час треба годувати улюблених чад спеціальними дитячими печенюшками без цукру, жиру, солі та інших шкідливостей, і перед покупкою дуже уважно читати їхній склад. Адже навіть під назвою «Дитяче» може ховатися досить алергенний продукт. Зовсім інша справа, коли дитина підростає, набирається сил і досягає шкільного віку. Тоді їй можна їсти і солодкі колобки, і соломку з маком, і пісочне печивко з горішками. Ось тільки на деякі ласощі краще не налягати або відмовитися від них зовсім, інакше є шанс підірвати здоров'я або вирости не вгору, а вшир.

1-е місце: галети, «Шкільне», «Марія» 

Якщо скласти рейтинг корисності печива, на першому місці опиняться сухі галети. Вони робляться лише з води і борошна, тому є найдієтичнішими, неалергенними і низькокалорійними (340 ккал на 100 г). Щоб виріб вийшов повітряним і крихким, тісто розкатують у спеціальній машині-ламінаторі завтовшки всього 0,2 мм і потім сполучають пласти один з одним –  у результаті в кожній галеті виходить 40 шарів. Потім їх ріжуть кільцями або квадратиками і обов'язково протикають, інакше печиво роздується і вийде яйцеподібним.

За схожою технологією роблять «Марію», «Шкільне» і веселих звіряток «Зоологічного», правда, в їх складі вже присутні жир та цукор. Але тому що кількість цих інгредієнтів - мінімальна, дієтологи все одно називають їх дієтичними. У будь-якому випадку вироби з ароматизаторами купувати не варто, а ось соди або вуглеамонійної солі в складі лякатися не варто – під час випічки ці розпушувачі перетворюються і стають безпечними. До того ж, завдяки їм, печиво виходить повітряним і його легко кусати малятам.

2-е місце: соломка 

Ароматна та смачна соломка теж відноситься до сухого печива, зробленого з муки, води і невеликої кількості жиру. Але на друге місце рейтингу вона потрапила через присутність добрячої кількості цукру і однієї технологічної особливості. Річ у тому, що для здобуття коричневої глянсової поверхні соломку дуже сильно прожарюють і в середині готування обприскують лугом, без якого виріб був би блідим і непоказним. У зв'язку з цим хрусткі палички можна безперешкодно їсти дітям з підвищеною кислотністю шлунку (соломка знижує PH), а ось тим, у кого вона знижена, краще відмовитися від цього виду солодощів.

3-е місце: вівсяне 

Ще один представник корисного для діточок печива – вівсяне (450 ккал). Жиру в ньому небагато (на 100 г муки всього 5 г) і, що найголовніше, окрім пшеничного борошна, використано вівсяне грубого помелу (у співвідношенні 3/1). Саме воно забезпечує кондитерський виріб клітковиною, вітамінами та мінералами. Втім, не кожне вівсяне печиво, яке лежить на наших прилавках, можна назвати корисним. Коли вибиратимеш ласощі для свого малюка, зверни увагу на їхній колір. Якщо печиво красиве і яскраво-коричневе, значить, воно ненатуральне. Річ у тому, що при нагріванні суміш білків і цукру міняє колір – відбувається реакція меланоутворення, і випічка стає темною. А ось коли в тісті присутня велика кількість вівсянки, вона гасить цей процес, і виріб виходить блідуватим. Якісне вівсяне печиво має бути невиразним на вигляд: сірувато-коричневим і без глянцю на поверхні. Відсутність ароматизаторів, консервантів і підсилювачів смаку, які сьогодні активно додають деякі виробники, теж є критерієм якості печива.  

4-е місце: «Ювілейне», «Вершкове»

Пісочне печиво з виразно помітним малюнком на поверхні («Ювілейне», «Вершкове», «Весняне» ) фахівці називають цукровим. У ньому значно більше жиру, ніж у вівсяному (20 г на 100 г муки), і робиться воно з дуже пластичного тіста, яке легко приймає і зберігає форму. Тому на його поверхні штампують різні візерунки та написи. Якщо побачиш, що вони розпливлися, значить, виробник заощадив: скоротив кількість жиру і додав воду. Трохи засмаглий сітчастий малюнок на тильній стороні печенька – це нормально, а ось якщо у неї підгоріли боки, такий виріб купувати не варто – він може забезпечити твого малюка шкідливими канцерогенами. Добре цукрове має бути жовтуватого кольору, крихке, пористе і здатне до швидкого набухання. Дитині бажано купувати класичне вершкове печиво, а не полуничне або суничне – навіщо малюку зайві ароматизатори? І не дозволяй улюбленому чаду хрумкати цими ласощами цілими днями, адже їхня енергетична цінність досить висока: 460 кілокалорій на 100 грамів.

5-е місце: пісочне 

На жаль, діти рідко люблять сухе печиво і з більшою радістю уплітають пісочну випічку – калорійну (до 500 ккал), з великою кількістю цукру і жирів (30 г на 100 г муки). Природно, краще, якщо ти готуватимеш її сама на основі вершкового масла. Тому що все магазинне печиво роблять з маргарину. Втім, лякатися не варто, треба лише обмежити вжиток жирного продукту і вибирати для дитинки якісний товар. На відміну від цукрових, пісочні вироби не настільки добре тримають форму, але все-таки кураб, колобки і трояндочки мають бути без рваних країв і скошених граней. Екземпляри, що пригоріли, теж не бери. І звертай увагу на склад солодощів, адже чим коротший і простіший список інгредієнтів, тим більше безпечною для твого малюка буде випічка.

6-е місце: крекери 

Крекери зайняли в рейтингу останнє місце завдяки своєму складу. Тому що робляться вони за технологією сухого печива – їх розкатують якнайтоншим шаром, збирають в багатоярусний «торт» і розрізають на кола, ромби і квадрати. Але, на відміну від корисних галет, кожен з 40 шарів змащується маргарином і присмачується харчовими добавками (ароматизатором сиру, шинки, ікри). Природно, виріб виходить неймовірно жирним, його калорійність стає на рівень пісочного – 480-500 ккал. Крім того, крекери рясно посипають сіллю, яка порушує у дитини водний обмін і викликає спрагу.

Недитяче печиво 

Печиво з начинкою дуже смачне й ефектне. Але давати його дітям не варто. Зі всіх добавок у виробничій випічці найбезпечнішою вважається лише горіхова. А ось інші начинки і прикраси можуть нашкодити здоров'ю твого маляти.  

Шоколадна глазур

Натуральним шоколадом, зробленим з корисного какао-масла, магазинне печиво не заливають. І справа тут не в жадібності виробників, а в технологічній необхідності. Виявляється, жири з какао-продуктів і з печива при взаємодії викликають неприємний запах і смак гіркоти (фахівці називають це «ефектом евтектики» ). Тому "шоколадну" глазур роблять навіть не з пальмових замінників какао-масла, а з лауринової кислоти. Вона ж використовується для виготовлення солодких плиток, що в'язнуть на зубах.

Шоколадна крихта

Уяви собі, що ти поклала в своє печиво шматочки шоколаду. Що з ними буде після випічки? Звичайно ж, вони розплавляться. Щоб цього не сталося, на заводах використовують термостабільний шоколад. Його шматочки не плавляться в печі навіть при +220° C завдяки гігантській кількості штучних добавок.  

Джем

Якщо в чистому вигляді фруктово-ягідне желе корисне, то у випадку з печивом ця начинка стає шкідливою. Тому що для яскравості до неї додають багато барвників, а також чималу порцію вологоутримуючих і термостабільних хімічних добавок. Без них начинка під впливом жару карамелізуєтся і, віддавши воду, зменшиться в розмірі, залишивши всередині печива порожнечу.  

Желе

Останнім часом з'явилося печиво, прикрашене червоним, жовтим або зеленим желе. Виглядає спокусливо, але по суті шкідливо. Адже це вже не корисне желе або мармелад на основі пектину, а хімічний гель з масою термостабілізуючих добавок. 

Думка фахівця

Ірина Філіна, керівник відділу хлібопекарського і кондитерського напряму: "Зіпсувалося чи ні печиво, можна визначити за його смаком і запахом. Найголовніше, що воно не має бути згірклим. До речі, чим сухіша випічка, тим довше вона зберігається. Галети, крекери, «Марія»  або «Дитяче» не псуються цілий рік (природно, в тому випадку, якщо знаходяться в поліетилені і захищені від вологи). А ось якщо такий термін придатності стоїть на пісочному печиві, купувати його дитині я не раджу – це свідчить про те, що у виробі містяться консерванти"

Автор: Мадам Ред

А ви яке печиво даєте своїм діточкам?

ответитьзадать вопрос
Смайлы
Добавить фото
2 комментариев
Оля Пастух
Хай завжди будуть мами!
Ох, буває, у магазинному печиві так і разять барвисті кольори! Просто сама логіка і здоровий глузд (якщо він здоровий) аж кричать, що це щось зовсім ненормальне. Але дітей це манить...

Про креми і джеми )) Це якийсь суцільний крохмал, барвники і цукор. І ще жир. Суцільний.
Смайлы
Добавить фото
Grinch (ᵔ.ᵔ)
Модератор СвітМам
А мои только с начинкой хотят кушать.
Смайлы
Добавить фото

{ $nifTest}